5 näpunäidet mida panna tähele oma looma juures

Kui lähed loomaga arsti juurde, siis küsitakse Sinult kui loomaomanikult loomal ilmnenud muutuste ja sümptomite ilmnemise aega. Ka siis, kui oled hiljem oled treeningus või seisad terapeudi ees, on sul lihtsam leida vastuseid neile enam mitte nii ootamatutele küsimustele. Allolevad vihjed aitavad sul tulevikus oma looma probleemide tekkepõhjust paremini mõista ja säästad ravikuludelt, kui märkad probleemi aegsasti.

  1. Jälgi looma käitumist

Õpi selgeks looma reaktsioon erinevates olukordades. Nii saad aja jooksul teada, kuidas su koer või hobune maailma tajub. Sulle avaneb loomus, mis alati on ainulaadne.

Kui sa tead, kuidas su loom reageerib erinevatele mõjutustele, võid järjest rohkemates olukordades täpsemini ette arvata, mida ta järgmiseks teeb. Siis märkad ka seda kui ta käitub varasemast erinevalt. Kas sa tead miks?

  1. Jälgi looma liikumist

Parim positsioon looma liikumise jälgimiseks on mõõdukas vahemaa. Selleks võib paluda teiste abi või liikumist filmida. Liikumist peaks jälgima nii eest, tagant kui ka külgedelt. Jalutades ja traavis võib olla erinevus jalgade kasutuses.

Liikumise rütmi väikegi muutus võib anda vihje lihaste liigsest jäikusest. Lihtsamal juhul saab liikumishäiret leevendada teraapilise massaažiga enne, kui probleem süveneb ja tekib longe.

Mis muudab liikumise halvemaks, mis paremaks?

  1. Jälgi looma vee tarbimist

Kas jooginõu on pigem täis või tühi? Kui palju loom joob ja kui tihti? Vee tarbimine on vahel looma suur saladus. Näiteks hobuste automaatne jootmissüsteem ei anna omanikule tagasisidet tarbitud vee kogusest. Vee tarbimine suureneb õhutemperatuuri tõustes ja füüsilise koormuse järgselt. Treeningu või koormuse järgne aeg on sobiv saladuse väljauurimiseks.

  1. Jälgi looma söömist

Toidu kvaliteet on ka loomadel põhiline tervise allikas. Söögiisu vähenemine võib olla viide haigusele või hammaste probleemidele. Söömise tulemuste hindamine, nagu kehakaal ja väljaheited, annavad pikemas perspektiivis võimaluse hinnata toidu sobivat kogust ja kvaliteeti. Hea oleks jälgida sujuvat üleminekut ühelt toidult või söödalt teisele. Toiduvaliku kiired muutused võivad loomadele tuua erinevaid vaevusi. Pea meeles toidu muutmise aeg. Mis oli teisiti enne ja pärast uue toidu vahetamist?

  1. Jälgi muutusi looma kehal

Lihtsaim viis on seda teha looma kammides, masseerides või lihtsalt sügades. Kergesti märgatav muutus on karva kvaliteet. Naha pinnal liikudes võib leida erinevaid arme ja paksendeid, vahel ka puuke või kasvajaid. Erilist tähelepanu nõuavad piirkonnad, kus on märgata looma valureaktsiooni. Mõnikord koer või hobune väldib valusa koha puudutamist. Juhtub ka seda et neljajalgne sõber „näitab“ valutavale kohale. Vahel liigub loom lausa saba või külg ees sinu poole. Siis ta otsib su abi.